De Roll-on/Roll-off kaai

© SPW
 
De Roll-on / Roll-off kaai (ook « ro-ro kaai » genoemd of « rij-op-rij lading » voor zware colli's) gelegen in de haven van Seraing vormt een bijzondere infrastructuur omdat ze rechtstreekse toegang biedt voor vrachtwagens op een boot. Een kaai die een rij-op-rij lading uitvoert, dit is « die rolt om binnen te komen en buiten te gaan ». Ze laat het laden en lossen toe van zware en grootvolume materialen op en van speciale boten ook « ro-ro-veerboten » genaamd. Bij dit laadsysteem wordt het voertuig dat het over te laden element draagt ofwel rechtstreeks in een bekiste duwbak met omklapbare deur geplaatst, ofwel aangevoerd op een brede ponton.
 

Het is bijvoorbeeld op deze plaats dat de zware, veel plaats innemende en ondeelbare stukken met een gewicht tot 1 200 t en met maten die veel groter zijn dan deze toegelaten over de weg en het spoor worden geladen en gelost.

Enkele voorbeelden van ladingen in de Luikse regio :

  • stroomgeneratoren (nucleaire generatoren) met een gewicht van 485 ton plus aanhangwagen van 120 ton, de grootste afmeting van de ondeelbare elementen van de ketel zijnde langer dan 20 meter ;
  • 300 ton zware reactietanks;
  • turbines en trafo's ;
  • toestellen voor de petrochemie, tussen 300 en 350 ton ;
  • stukken uit de structuur van kunstwerken en rijdende bruggen tussen 100 en 200 ton.
TOP